Sinterklaas varen 2017

welkom-web

Het is weer eind november en dat is de tijd voor een bezoek van de Sint en zijn Pieten om de kinderen aan wal te voorzien van cadeautjes.  De Sint komt indien mogelijk per boot en zo ook in het Cuijkse en het was een oude traditie dat hij zich door de Zeldenrust liet vervoeren. Bij de FotoArchiefDienst hebben we nog een oude foto gevonden.sintcuijk01

 

 

 

 

Dit jaar is de Zeldenrust gevraagd om voorafgaand aan de grote Sintboot een aantal Pieten aan wat te gaan zetten. Zo vertrok ons pontje uit de haven en onderweg stapten de Pieten op voor de tocht naar Cuijk. Er was een filmploeg van Valuwe TV en verslaggever aan boord om deze tocht vast te leggen. Het werd een mooie trip en schipper Wim en Stichtingsvoorzitter Frans Bus hadden er een leuke taak aan.sintcuijk03

Bij de Maaskade aangekomen werd het trapje opgezocht om met de kop af te kunnen meren want de kade is hoog en de Pieten moesten laten zien dat ze niet alleen door schoorstenen kunnen glijden maar oom ook goed kunnen klimmen. Begeleid door een aantal plezierboten uit het Cuijkse en onder toeziend oog van de Reddingsbrigade werden de Pieten afgezet en kon de Zeldenrust weer terug naar de haven. Het was een mooie geslaagde actie.

sintcuijk06

sintcuijk04

 

Dat is best even klimmen voor de Pieten met hun zakken, pakjes en pepernoten. De kade is hoog en het water diep, maar goed dat de reddingsboot vak bij is!

 

En dan neemt de bemanning afscheid en de Zeldenrust vaart terug naar de thuishaven. Met dank aan schippers Wim en Geert en Voorzitter van de Stichting Voetveer Zeldenrust Frans Bus die als begeleider meevoer.

sintcuijk05

En vervolgens op naar de volgende klus, ons pontje heeft het druk dit jaar en de tweede trip was dit jaar naar Linden waar de Zeldenrust de taak kreeg toebedeeld om de koperblazers te vervoeren die voor de muzikale begeleiding te zorgen tijdens het transport van de Sint en zijn mannen.sintlinden01asintlinden01Een prachtig plaatje van de groep muzikanten en enkele fraaie Pieten. De Zeldenrust is bij uitstek geschikt voor dit soort tochtjes, er is ruimte genoeg voor de passagiers en hun instrumenten. Schitterend gezicht die muziekkanten in kleurige kleding en hun prachtige klanken schalden over het water. Zij werden door de Zeldenrust als eerste op de steiger gezet waarna ze op de wal de Sint op zijn tocht zouden begeleiden.sintlinden05

De Sint arriveerde even later op de grote boot en na  op de steiger te zijn afgestapt bedankte hij de schipper voor de veilige vaart waarna hij zich naar de wachtende kinderen begaf.

sintlinden02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ontvangstcomité met wethouder Stoffels heette de Goedheiligman hartelijk welkom waarna deze met ouders en kinderen op pad ging het dorp in.sintlinden03sintlinden04Daarna was er voor de Zeldenrust als laatste klus de vaart naar St Agatha.
Nadat we de dag tevoren eerst hard gewerkt hadden om de steiger in gereedheid te brengen, grote stenen verwijderen en heel veel aangeslibt zand wegwerken zodat het diep genoeg was om aan te meren hoefden de schippers alleen nog de weerberichten in de gaten te houden.

fotos Hans Schiet

agatha01

 

Het was de laatste dagen soms erg mistig geweest en hoewel Sint als Heiligman natuurlijk ogen heeft die beter zijn dan scheepsradar mogen wij bij dichte mist niet varen. Dat is gewoon te gevaarlijk tegenwoordig met die grote scheepvaart. maar gelukkig was het die dag net helemaal helder en kon de bemanning al vroeg in de ochtend de trouwe MWM starten om op weg te gaan naar Cuijk waar de Sint zou opstappen voor het laatste stuk van zijn reis naar de kinderen in St Agatha.

 

 

 

 

Het zijn echte bikkels die schippers van ons en ondanks de bittere koude staan ze weer klaar aan dek om de traditie hoog te houden en naar St Agatha te varen. Op de foto nog net links te zien Gérard onze penningmeester, aan het roer schipper Geert en rechts schipper/machinist Wim. Zij hebben er duidelijk weer zin in!

agatha02Zo ook de Sint die onderweg nog een praatje kan maken met de schippers en de Pieten laten zich natuurlijk uitgebreid bewonderen. Het komt tenslotte maar één keer per jaar voor dat ons pontje zulke passagiers moet vervoeren.

Dan nog een klassiek plaatje van de aankomst in St Agatha, met vlaggen en wimpels en veel plezier gaat de Zeldenrust even later aanleggen aan onze steiger.agatha03En dan is het weer tijd om de winterstop in te voegen in ons vaarschema. We gaan de Zeldenrust tijdelijk opleggen en er moeten nog allerlei winterklussen gedaan worden want behoud is niet alleen gebruik maar ook onderhoud. Ons bootje gaat niet verstoffen in een museum maar wordt daadwerkelijk gebruikt tot genoegen van vele mensen die een warm hart hebben voor de historie van ons dorp.