Uw foto’s

Op deze pagina plaatsen we gaarne foto’s die u ergens thuis in een lade, doos of album hebt gevonden met een afbeelding van pontje Zeldenrust of de omgeving aan de oever in St Agatha. Gooi niets weg!, alle oude foto’s geven een beeld van de geschiedenis van het voetveer en de relatie met uw familie, vrienden of gewoon toeristen die oversteken met Gerrit of Jan Mulders als kapiteins van de Zeldenrust. Laat het ons weten wanneer u iets gevonden heeft op zolder of elders.  We plaatsen steeds de laatst ingezonden foto hier bovenaan.

En dan vinden we plots een mooie plaatje waarvan we de herkomst niet weten. Misschien kunt u ons helpen en kent u een of meerdere personen op deze mooie foto van de oversteek? De Zeldenrust is hier bijna aan de Middelaarse kant, op de achtergrond het klooster van St Agatha. Het kleine kereltje in het stuurhutje kan maar net naar buiten kijken.oversteek

 

Hoogwater en evacuatie koeien.

Soms ontvang je dan spectaculaire beelden zoals op de foto’s hieronder te zien is. De inzender G van Duijnhoven scande de plaatjes in en wij zetten ze nu op de website.
Het is duidelijk winter en het is hoogwater. Pontje Zeldenrust komt in actie want door de geringe diepgang kan het bootje over de ondergelopen uiterwaarden geïsoleerde boerderijen bereiken. De koeien moeten de stal uit want het water stijgt en alles is ondergelopen. Met vereende krachten en onder grote belangstelling worden de koeien op het voordek geladen en naar de veilige dijk gevaren waar ze worden opgevangen. Op de dijk zien we veel publiek die dat spektakel wil meemaken. Het zou best kunnen dat u een of meer personen op de foto’s herkent.

koeien01-webkoeien04-webkoeien03-webkoeien02-webkoeien05Hierboven is te zien hoe zwaarbeladen het pontje is met al die koeien aan dek. Het hele gebied staat onder water en alleen de ondiepe Zeldenrust kan daar komen over de uiterwaarden.

 

Langs de oever

oever-agatha01 Tijdens een bijeenkomst van de dorpsraad stond deze foto tegen de wand en we hebben er natuurlijk meteen een reproductie van gemaakt. Duidelijk is de bel op de oever aan de Veerstraat te zien, hangend aan een degelijke stalen constructie. De koe loopt er ook vrolijk en gezond bij het lijkt wel voorjaar zijn aan de Maas.

Zeldenrust-busNog een mooi plaatje uit het familiealbum van de familie Bus. Hier is de aanmeer steiger te zien aan de kant van St Agatha en de veerman lijkt even weggelopen te zijn. De passagiers zijn al aan boord voor de overtocht. De rivier is erg rustig er is nog geen sprake van druk verkeer met grote binnenvaartschepen

Komt uw plaatje hier ook te staan?  Aarzel niet en laat ons weten wanneer u wat heeft gevonden in de oude doos.

Dan kregen wij onlangs twee mooie foto’s binnen van een anonieme schenker en het betreft hier de periode 1984, dus lang na de actieve dienst van de Zeldenrust als voetveer. Waarschijnlijk was het pontje hier in dienst van de gemeente Mook en actief om in de winter bij hoog water personen van de hooggelegen boerderijen te evacueren en de melk van de koeien op te halen.

Hieronder de eerste foto van een jongen in de stuurhut. Voor ons is het van belang dat we hier kunnen zien hoe de binnenkant van de stuurhut er toen uitzag en we zien de eenvoudige instrumenten van de motor en het stuurrad. Belangrijk hier in beeld is de achterkant van de toenmalige keerkoppeling, een RENK met een grote schakelhandel aan de rechterkant.

stuurhut1984

Vervolgens een heel mooi tijdbeeld, dezelfde hoogwaterperiode in 1984 en we zien hier diverse mensen van een boerderij die op weg zijn naar de vaste wal. Voorop staat een grote melktank en gezien de diepgang hebben ze net de melk op een boerderij opgehaald en gaan op weg naar de melkfabriek.

pontje-melk1984-web