De oude Heilige man vaart weer….

Sint naar Heumen

En toen de Covid-19 maar niet voorbij leek te gaan en de kinderen in het hele land ongeduldig werden toen kon er plots toch weer Sinterklaasfeest gehouden worden!  En natuurlijk komt er dan weer de vraag uit Heumen of de Zeldenrust de Sint wil gaan varen.  Leuk, de bemanning heeft lang genoeg duimen gedraaid dus alles gepoetst en de vlaggen omhoog en de Sint kan weer aan boord met zijn trouwe zwarte helpers.

Het was zeldzaam druk en het hele dorp leek uitgelopen, de stemming zat er goed in en dat bij een prachtig mooi najaars zonnetje.  De Sint verdween als snel in de menigte en werd gevolgd door de hele kinderschare naar het dorp gereden.

De bemanning bleef traditioneel nog even hangen in de gezellige kantine en het werd wel wat later toen de Zeldenrust bij een prachtig ondergaand  zonnetje terug naar de haven voer. Schippers Wim en Martijn hebben hun best gedaan.

Sint naar St Agatha

Dan varen we altijd de laatste Sint naar St Agatha.  De dag tevoren heeft de bemanning nog zand staan scheppen om te zorgen dat de steiger voor de Zeldenrust bereikbaar is.

Het is traditioneel altijd erg vroeg en dat is voor de schippers altijd weer een avontuur vanwege plotselinge mistbanken onderweg of gladde dekken vanwege de vorst. In de loop der jaren hebben we alles wel meegemaakt.

Ook deze keer was het erg koud en vooral erg nat en vroeg in de ochtend voeren we de haven uit. In Cuijk zou de Heilige man aan boord stappen voor het laatste stuk naar St Agatha.

Dan varen we in de regen snel door naar de steiger waar de kinderen van de Jenaplanschool al ongeduldig staan te wachten.

 

 

De Sint stapte begeleid door paraplu s van boord en werd hartelijk welkom geheten door de schoolleiding. De kinderen kregen alle aandacht en daarna was het nog wel een stukje lopen naar de school.  Maar daar was het droog en warm.

 

De schippers Wim en Frank nemen afscheid van de Sint met de belofte volgend jaar weer beschikbaar te zijn. De Zeldenrust ligt daar op zijn best aan de steiger te pronken en vaart daarna terug naar de haven waar de winterslaap gaat beginnen.

Foto’s: met dank aan Valuwe TV

Valuwe TV heeft er een mooie videovan gemaakt, te zien op Youtube.

https://youtu.be/Xt_JoDoQVik

Tot volgend jaar maar weer!