Proefstart motor

start01Intussen zijn onze techneuten druk in de weer om verder te bouwen aan ons motortje. De aanbouw van de brandstofpomp was een heel precies werkje want de inspuiting moet op de juiste tijd gebeuren anders loopt de motor niet. Omdat bij het verwijderen van de pomp merktekens zijn aangebracht op de tandwielen kon de pomp op de juiste wijze worden aangebouwd. De in- en uitlaat zaten al gemonteerd en toen kwam het spannende moment van het meten van de compressie in de cylinders. Dat was even schrikken, cylinder nr 1 was perfect in orde, maar nummer 2 gaf helemaal niks aan. Maar de ervaren monteurs waagden het er op en starten de motor op die ene goede cylinder. Na even lopen en veel vuil en rotzooi uitbraken startte spontaan de tweede cylinder ook en even later liep de motor heel mooi als een spinnende kat en dat na meer dan 20 jaar stilstand!

Op dat moment was er nog geen koelwater dus er kon maar kort gedraaid worden. Inmiddels is de radiateur terug van reparatie bij NRF te Mill, een bedrijf dat zeer bekend is, niet alleen op autogebied maar ook in de scheepvaart en oa grote beunkoelers levert aan alle soorten schepen. De grote motoren en generatoren worden met een dergelijke beunkoeler gekoeld. Hiernaast een foto van onze radiateur voor twee echt antieke voorbeelden van veel jaren geleden. Binnenkort kunnen we dan met dank aan NRF onze MWM nu voorzien van koelwater en gaan we echt eens flink proefdraaien.
nrf

En dan zijn we weer een week verder en er is weer veel gesleuteld aan de motor. Hieronder een plaatje van de huidige toestand voor het grote proefdraaien. Wat er nu nog moet gebeuren is het plaatsen van de koelwaterpomp en de dynamo. Dan de V-snaar opmeten zodat alles netjes meedraait en we kunnen echt gaan testen. Veiligheid voorop, we nemen geen risico’s de techniek moet perfect zijn.

mwm-april15Een van de oplettende lezers vroeg of het mogelijk zou zijn om een filmpje te bekijken van de proefstart. Leuk idee, we gaan eens kijken hoe we dat voor elkaar gaan krijgen maar dan natuurlijk met het hele technische team er op. Geduld, wij doen ons best tot binnenkort.