Steiger St Agatha

Voorjaar 2019.

We maken de Zeldenrust wakker uit zijn winterslaap. Machinist schipper Wim loopt de techniek na en na een proefvaart gaan we eens kijken hoe onze steiger in St Agatha er bij ligt. We zijn gevraagd te varen op 6 april en dat is vroeg in het seizoen.
Tijdens de winter hebben we vergunningen moeten aanvragen om de bestaande steiger te verlengen naar wat dieper water. We mogen echter niet verder dan een ruime twee meter om uit het vaarwater van de grote schepen te blijven.
Nu hebben we geen diepte, we kunnen niet eens bij de steiger komen dus er moet rap aan gewerkt worden. De nieuwe palen slaan kost tijd want we moeten een bedrijf zoeken wat in dat ondiepe water kan komen met een ponton en kraan om palen in de grond te persen. Vanaf de oever kunnen we daar niet bij komen met een autokraan. Dat gaat even duren dus de vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om een weer noodvoorziening te maken.

Frans en Geert bezig met de tijdelijke aanpassing van de steiger.

 

 

foto: Hans Schiet

We gaan aan de slag en bouwen met spullen die we nog in voorraad hebben een tijdelijke uitbreiding van twee meter. De Zeldenrust vaart naar de steiger en we testen de diepgang. Zoals we al verwachtten ligt de schroef nu mooi in diep water maar voor aan de kop blijft het krap door aangespoeld zand. Daar zullen we dus regelmatig de schop in moeten zetten en dat doen we door met de schroef van de Zeldenrust in de achteruit water naar voren onder het bootje te persen en met schop en hark wat weg te werken tot we voldoende diepte hebben. Met lieslaarzen aan het water in terwijl de motor van ons pontje de schroef flink laat draaien en zand wegspoelt. Ook een steeds terugkerend werkje is het weghalen van grote keien die door de plaatselijke jeugd in het water voor de steiger gegooid worden en waar we bij het aanleggen bovenop zouden varen. Zo zijn we daar voortdurend aan het werk en het plan is nu om camerabewaking in te voeren zodat we de daders kunnen op beeld hebben.

Voorlopig ziet het er zo uit. Later worden naar verwachting de nieuwe palen geslagen en moeten weer jaren vooruit kunnen.