Zeldenrust Varend Monument !

Voetveer Zeldenrust wordt VAREND MONUMENT®

Het oude voetveer De Zeldenrust, dat tot 1968 de verbinding onderhield tussen Sint Agatha en Middelaar, is dit jaar 70 jaar oud, een respectabele leeftijd.

Na een bezoek van een commissie van de Federatie Varend Erfgoed Nederland, kortweg de FVEN, kunnen wij met trots mededelen dat we de status krijgen van:  “Varend Monument®”  in de categorie dienstvaartuigen.
De eisen hiervoor zijn: meer als 50 jaar oud, uiterlijk in voldoende mate behouden en van een cultuurhistorisch belang.
Ons pontje is bovendien het enige historisch voetveer dat nog bestaat.

Wij willen dit niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan en daarom komt op zaterdag 20 mei om 12.30 uur een delegatie van de FVEN ons de blauwe  monumentenpas en de daarbij behorende wimpel overhandigen. Dit alles gebeurt in de Passantenhaven van Cuijk waar de Zeldenrust dan komt, vergezeld door enkele oude monumentale schepen, die de delegatie van FVEN aan boord hebben.
Ook Scouting Boxmeer zal met enkele boten aanwezig zijn. De speciale wimpel wordt dan meteen aan een speciale mast op de Zeldenrust bevestigd.
Dus zaterdag 20 mei 12.30 uur kunt u de Zeldenrust nog bewonderen en wilt u een keer meevaren? Dat kan nu niet, maar met Hemelvaart en dat hele weekend maakt hij vaartochtjes tijdens de Kerkenpadroute, een wandel- of fietsroute langs kerken en kunst.
De passantenhaven ligt in het centrum van Cuijk aan de Loswal.
Je komt er door bij de VVV, Maasstraat 17, 5431 EB onder de tunnel door te gaan, of via de Maasboulevard naar de veerpont te gaan en dan doorrijden tot de tunnel.

 

mei2017

Foto: Hans Schiet